lördag 13 juli 2013

2-sidor om en sak.

SVT:

 Besökte ett av Maltas stängda flyktingförvar på södra ön, inhyst i gamla militärkaserner. Där bor hälften av de runt 700 båtflyktingarna som kommit senaste veckan.  

Några berättar om hur deras båt var nära att sjunka i tisdags innan den maltesiska kustbevakningen plockade upp dem. De flesta är på flykt från Somalia eller Eritrea. Flera har genomlevt hemska minnen i transitlandet Libyen.

– Vi låg och sov när det kom in män i vårt hus, berättar Abdulahi Aden Mahmud från Somalia.

Männen våldtog hans fru och sköt Abdulahi i benet när han försökte försvara henne. Han visar upp såren som ännu inte läkt i hans vänstra lår.

Avpixlat:

Vi får se somalier vittna om skottskador och våldtäkter som – märk väl – inte ägt rum i hemlandet och är den egentliga asylgrunden, utan som man råkat ut för när man olagligt tagit sig in i Libyen för att den vägen försöka ta sig vidare till EU.

Utöver vad de kan ha råkat ut för under den strapatsrika resan är det inget som skiljer dessa människor från hur en majoritet av befolkningen i Somalia har det. Tvärtom tillhör de ofta inte de allra mest utsatta som levt ur han i mun i flyktingläger och krigsdrabbade områden utan en med somaliska mått mätt förhållandevis välbesälld grupp som har de ekonomiska resurserna att företa dessa långväga resor och betala de människosmugglare som anordnar dem. Som framgår av filmade inslag talar många av dem som anlänt i båt till Malta hyfsad engelska, något som inte de fattigaste och outbildade i Somalia gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar