svt:
Skamtyngda svenskar i EU:s romdebatt
”Jag är illamående” Skam och illamående uttrycktes av de svenska ledamöterna när EU-parlamentet i Strasbourg på onsdagen debatterade uppgifterna om Skånepolisens registrering av romer. Kritiken kom dock huvudsakligen från egna led.
PUBLICERAD 9 OKTOBER 2013 - 16:58
Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
DELA VIA E-MAIL
SKRIV UT
REGISTRERING AV ROMER
Romregister debatteras i EU
Polisens presstalesman försvarar romregistret
Polisregistret upp i EU-parlamentet
Många väntar på svar om romregistren
Polisdistrikt ska granskas
Romregistrets spridning dementeras
REGISTRERINGEN AV ROMER
Dagens Nyheter avslöjade i september att Skånepolisen har ett register där flera tusen romer har registrerats, däribland flera småbarn.
Filen låg i en mapp med beteckningen ”kringresande” som enligt Skånepolisen ska ha upprättats i samband med en polisutredning för ett par år sedan.
Riksenheten för polismål har inlett en förundersökning om tjänstefel. Ärendet utreds även internt av Skånepolisen och av Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden. (TT)
RELATERAT
Intern länk: Romregister debatteras i EU
– Jag är illamående över de uppgifter som har framkommit, sade Anna Hedh (S).
– Avslöjandet har sänt chockvågor över hela Sverige och EU. Hittills har Sverige setts som en förebild, men det som nu kommer fram visar att vi står inför en omfattande rättsskandal, sade Cecilia Wikström (FP).
– Det finns ett strukturellt förtryck som verkar omöjligt att bli av med. Det här är en skamfläck. En hel folkgrupp behandlas som kriminella, sade i sin tur Mikael Gustafsson (V).
”Inte regeringen”
Alla betonade den skam de kände över att även Sverige nu får schavottera för övergrepp mot romer. Anna-Maria Corazza Bildt (M) var mer kampsugen.
– Hela svenska folket fördömer det som har hänt. Men det är inte regeringen som står bakom – det är polisen och några enstaka individer. Regeringen är lika chockad som alla andra. Att lista människor för deras ursprung är naturligtvis oacceptabelt och illegalt. Men i Sverige är många romer väl integrerade, sade hon.
Tyst från Reding
Överlag var det annars väldigt få som överhuvudtaget tog upp uppgifterna om Sverige i debatten. EU-kommissionens justitieansvariga, Viviane Reding, struntade till och med att svara på en direkt fråga från Anna Hedh om kommissionens syn på de svenska registeruppgifterna.
I stället handlade de flesta inläggen om situationen rent allmänt eller om läget i Frankrike. Där har vänsterregeringen i relativ tysthet vräkt tusentals romer under året – något som fick EU-parlamentets enda rom, ungerska kristdemokraten Livia Jaroka, att ifrågasätta hur det egentligen stod till med motiven då liknande vräkningar kritiserades hårt för några år sedan.
– Var det verkligen minoritetens rättigheter det handlade om då – eller var man bara ute efter att få bort president Sarkozy?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar