onsdag 30 april 2014

Islam en ras...


http://www.socialister.se/index.php?option=com_content&view=article&id=44:islamofobi-den-nya-rasismen&catid=35:gnistan&Itemid=50



Yttrandefrihet eller rasism?

Det är framför allt den rumsrena islamofobin som vinner mark vilket exempelvis tar sig uttryck genom en snedvriden kulturdebatt. Rubriker som “I Sverige skräms kritiker av islam till tystnad” skulle kunna vara tagna från Sverigedemokraterna men kommer tyvärr från Sveriges största dagstidning och budskapet återkommer, igen och igen (DN 3/6 2007). Under vårens debatt om islamofobi kunde man läsa följande artiklar; ”Religion ska tåla kritik”, ”Islamofobi är ett skrämselord”, ”Rätt att häda är inte hets” (DN 20/2, 28/2, 31/1). Men bilden av ett intellektuellt klimat hämmat av muslimer är så långt från verkligheten man kan komma. Bonnier AB är ett långt större problem än islam när det gäller yttrandefriheten i Sverige. För artikelförfattarna från den vita medelklassen, vana att ta stor plats i det offentliga rummet, så kan islamofobin verka osynlig, men för en ung kvinna med slöja är den vardagsmat. Det råder inte brist på kritiska röster mot islam utan brist på modiga intellektuella villiga att bekämpa den växande rasism som möter unga muslimer i dagens Sverige. Det är just dessa unga muslimer som inte syns i debatten. Istället för att etablissemanget stryker sig själv medhårs med förnedrande teckningar eller banala konstprojekt, som om höjden av konstnärlig frihet är att sparka på den som ligger, så borde man våga diskutera konsekvenserna av en djupt rotad strukturell och kulturell rasism. Och idag är islamofobi den nya rasismen.

Det bör alltså vara fobiskt  rasistiskt att kritisera också Nordkorea och andra ideologier.

Där rök den yttrandefriheten.

Hm låtom oss bedja för de arma...


MattiasGardell:  
Att kritiskt skärskåda islamofobisk teori och praktik i en tid då ledande politiker, krönikörer och ledarskribenter är som bäst upptagna med att berätta för varandra och oss andra vilket hot muslimer utgör mot den goda ordningen är inte helt vindkänsligt. Det kommer oundvikligen att dra till sig kritik från dem som har fångats av eller livnär sig på den islamofobiska snålblåst som drar genom västvärlden.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar