fredag 26 september 2014

Pravda system på gång?

Sverige är otroligt konstigt.Vart är man på väg?

Motionärerna Elsa Persson och Anna Langseth vill att Journalistförbundet beslutar att personer som i huvudsak skriver för så kallade hatsajter inte ska få vara medlemmar i förbundet.

Bakgrunden till motionen är några artiklar om antimuslimska Dispatch International som publicerades på Journalisten.se under våren 2014, däribland en debattartikel av tidningens chefredaktör Ingrid Carlqvist.

– Tillsammans med den efterföljande debatten fick det oss att ifrågasätta vilka Journalistförbundet anser vara journalister och därmed godkänner som medlemmar. Det här sker i ett sammanhang där rasism och främlingsfientlighet normaliseras och banaliseras alltmer, och det är ett problem för både journalistiken och samhället i stort, skriver motionärerna i ett mejl till Journalisten.

Vem och hur ska man avgöra vilka sajter som inte är lämpliga att jobba för?

– Att peka ut kriterier och göra en gränsdragning är såklart komplicerat och något som vi gärna lyfter till en diskussion. Men vi anser att sajter som Avpixlat och Dispatch International inte är journalistiska eftersom de konsekvent bryter mot de pressetiska reglerna, såsom till exempel att ge korrekt och allsidig nyhetsförmedling, samt att de genomgående ägnar sig åt demonisering av grupper som exempelvis muslimer. Det kan inte kallas att arbeta journalistiskt.

http://www.journalisten.se/nyheter/kampen-mot-otrygghet-i-fokus-pa-kongressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar