fredag 25 september 2020

Svenska Yle Yrar om konsensus i klimatfrågan. Det är censur, yle bestämmer här vad som får sägas om klimatet så skapar man faktiskt ett falskt konsensus.

Svenska censur Yle: Journalistiken och klimatet - såhär resonerar vi på Svenska Yle

I Yles etiska regler konstateras att vi "tar hänsyn till relevanta fakta och olika perspektiv" samt att vi vågar "fråga och ifrågasätta."

Det konstateras också att vi ska "främja en pluralistisk samhällsdebatt" och att våra program "mångsidigt ska spegla olika åsikter".

Detta är grundläggande värderingar i all vår journalistik.

Men det betyder inte att alla åsikter per definition är likvärdiga ifall det finns en etablerad, vetenskapligt belagd konsensus kring en fråga. Klimatfrågan är en sådan fråga, men det finns också andra, till exempel en del hälsofrågor.

Att framställa olika sidor i en debatt som skenbart likvärdiga kan nämligen skapa ett slags "falsk balans" i vår rapportering, som inte överensstämmer med verkligheten.

I så fall uppfyller inte journalistiken ett annat centralt villkor, nämligen att ge en så sanningsenlig bild som möjligt av det som sker.

1 kommentar:

  1. Så här skapar Yle en falsk balans,genom att sluta upp och framana klimatdogmen som det sanna. Löjligt är att consensus inte är vetenskap.

    SvaraRadera